Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Αγκινάρες γεμιστές με κιμά και πανεύκολη μπεσαμέλ

Υλικά Συνταγής


  • 16 μέτριες αγκινάρες, καθαρισμένες 
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 60 ml ελαιόλαδο + λάδι για το ταψί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα
  • 500 ml φρέσκο γάλα
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο,
  • φρεσκοτριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μερίδες 4, Προετοιμασία 40΄, Μαγείρεμα περίπου 40΄, Ψήσιμο περίπου 20΄

Εκτέλεση Συνταγής


Λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις αγκινάρες ακριβώς.

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις αγκινάρες για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε, τις αραδιάζουμε στο ταψί και τις αλατοπιπερώνουμε.

Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι για περίπου 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν και ο κιμάς να γίνει σπυρωτός. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και 100 ml νερό. Aνακατεύουμε, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Μπεσαμέλ: Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ τα αυγά με το αλεύρι και 300 ml από το γάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα με το υπόλοιπο γάλα, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με το σύρμα έως ότου σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το τυρί και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά, καλύπτουμε την επιφάνεια με την μπεσαμέλ και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου