Κυριακή, 20 Μαΐου 2018

Θρεπτική σαλάτα με φακές και τόνο

Υλικά Συνταγής


  • Φακές
  • τόνος (κονσέρβα σε νερό)
  • φινόκιο – μαραθόριζα
  • παντζάρι
  • πιπεριά πράσινη
  • κρεμμύδι ξερό
  • πράσο
  • καρότο
  • ντομάτα ή τοματίνια
  • αγγούρι
  • γογγύλι ή ρέβα
  • πράσινη καυτερή πιπερίτσα τουρσί (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • μισό κ.γλ. δεντρολίβανο

Εκτέλεση Συνταγής


Βήμα1ο:Επιλέγουμε φακές ψιλές. Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα και τις ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μπολ με ζεστό νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για μερικές ώρες. Οι φακές όταν μαλακώσουν τρώγονται και ωμές. Αν δεν έχουμε αρκετό χρόνο για το μούλιασμα μπορούμε να τις βράσουμε με σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε τις φακές και είμαστε έτοιμοι για τη σαλάτα μας!

Βήμα 2ο: Κόβουμε σε ζουλιέν, λεπτά ραβδάκια σαν σπιρτόξυλα, το φινόκιο, το παντζάρι, το ξερό κρεμμύδι, και το γογγύλι. Την πιπεριά και το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Αφαιρούμε τα σπόρια από την τομάτα και κόβουμε την σάρκα σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε φυλλαράκια μαϊντανού. Κόβουμε σε λεπτές φέτες σαν λαζάνια, το αγγούρι και το καρότο με τον αποφλοιωτή λαχανικών.

Βήμα 3ο: Βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι ελαιόλαδο, ξίδι, δεντρολίβανο και πολτοποιημένο σκόρδο. Χτυπάμε με πιρούνι να ομογενοποιηθούν και να γίνει το μείγμα σαν ρευστή κρέμα.

Βήμα 4ο: Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά – λαχανικά, φακές και τον τόνο. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε στο πιάτο μας. Πασπαλίζουμε με λεπτοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού και φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια. Διακοσμούμε με μια μικρή καυτερή πιπερίτσα τουρσί.

Καλή σας απόλαυση με γεύσεις όλο υγεία, δροσιά και φρεσκάδα!

Σημαντικές επισημάνσεις


Επιλέξτε μικρή πιπεριά κέρατο και λεπτό πράσο.

Κανένα από τα λαχανικά – ζαρζαβατικά δεν τα μαγειρεύουμε. Η επισήμανση γίνεται κυρίως για το παντζάρι μιας και αρκετοί ίσως δεν το έχουν ξαναδοκιμάσει ωμό.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τόνο με γαύρο μαρινάτο ή καπνιστό σολομό.

Κόψτε τα λαχανικά όπως εσείς επιθυμείτε και σας βολεύει. Οι κοπές που δίνω είναι ενδεικτικές και κατά τη δική μου προτίμηση. Ωστόσο θα έλεγα να δοκιμάσετε το αγγούρι και το καρότο κομμένα σε λεπτές φλοίδες με τον αποφλοιωτή. Είναι τέλεια η υφή τους έτσι και χαρίζουν μια επιπλέον πινελιά στην εικόνα του πιάτου.

Αναδημοσίευση από magiacook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου