Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Ταραμοσαλάτα από τη Βέφα Αλεξιάδου

Υλικά Συνταγής


  • 6-7 φέτες ψωμί ξερό χωρίς την κόρα (200 γρ.)
  • 200 γρ. ταραμά
  • 2 κουταλιές λιωμένο κρεμμύδι
  • 2/3 κούπας εκλεκτό λάδι
  • 2/3 κούπας καλαμποκέλαιο
  • 1/3 κούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής


Μουσκέψτε το ψωμί σε λίγο νερό και στίψτε το μέσα στις παλάμες σας, να φύγει η περίσσεια του νερού. Πατήστε τον ταραμά σε γουδί, να γίνει λεία πάστα. Ρίξτε το κρεμμύδι και μερικές σταγόνες λάδι και συνεχίζοντας να δουλεύετε το μίγμα ρίξτε λίγο ψωμί εναλλάξ με λίγο λάδι. Συνεχίστε να δουλεύετε το μίγμα, ώσπου να τελει­ώσει το ψωμί, και συνεχίστε ρίχνοντας το λάδι, πάντα λίγο-λίγο. Αφού τελειώσει το λάδι, ρίξτε το χυμό λεμονι­ού λίγο-λίγο και συνεχίστε να δουλεύετε το μίγμα, ώσπου να γίνει λείο και απαλό. Μη ρίξετε όλο το χυμό λεμονιού, ρίξτε τόσο, όσο ταιριάζει στη γεύση σας. Μπορείτε να φτιάξετε πιο εύκολα την ταραμοσαλάτα σε πολυμίξερ. Βάλτε τον ταραμά, το κρεμμύδι και το 1/3 του λαδιού στη γυάλα και χτυπήστε τα μερικά δευτερό­λεπτα. Ρίξτε το ψωμί σε δόσεις και κατόπιν το υπόλοιπο λάδι ρίχνοντας το συνεχώς με χαμηλή ροή. Τέλος, ρίξτε το χυμό λεμονιού λίγο-λίγο. Η όλη εργασία πρέπει να γίνει γρήγορα και το μίγμα να χτυπηθεί τόσο, ώστε να γίνει μία λεία πηχτή πάστα. Βάλτε την ταραμοσαλάτα σε πιατελίτσα και πασπαλίστε την επιφάνεια με τα ψιλο­κομμένα κρεμυδάκια ή γαρνίρετέ την με μαύρες ελιές. Σερβίρετε την με κράκερς.

Εναλλακτικά, αντικαταστήστε το ψωμί με 2 μέτριες πατάτες βρασμένες. Αν η ταραμοσαλάτα είναι πολύ σφικτή, ρίξτε στο τέλος, καθώς χτυπιέται, λίγο ανθρακούχο νερό (σόδα) και συνεχίστε το χτύπημα μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι η ταραμοσαλάτα γίνεται αφράτη και απαλή στη γεύση. Στην έτοιμη ταραμοσαλάτα μπο­ρείτε να προσθέσετε 2/3 κούπας αλεσμένα αμύγδαλα, φιστίκια ή φουντούκια ασπρισμένα.

Πηγή: paizotopos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου