Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Γαλοπούλα στον φούρνο με μανιτάρια

Υλικά Συνταγής


  • 1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλών)
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 4
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό γλυκό
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 500 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα κομμένα σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
  • αλάτι, πιπέρι


Υλικά για 8 άτομα, Προετοιμασία 10 λεπτά, Μαγείρεμα 2 ώρες και 15 λεπτά

Eκτέλεση Συνταγής


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ξεπλένουμε καλά τη γαλοπούλα και τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Την αλείφουμε με τα κομμάτια του λεμονιού πολύ καλά μέσα και έξω. Χτυπάμε στο μπλέντερ το μπούκοβο, το θυμάρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το γλυκό κρασί και το μοσχοκάρυδο μέχρι να γίνουν μια υγρή αλοιφή. Αλείφουμε τη γαλοπούλα πολύ καλά με το μισό μείγμα και βάζουμε το δεντρολίβανο μέσα στην κοιλιά της. Απλώνουμε το κρεμμύδι στο ταψί και το περιχύνουμε με τον ζωμό και το άλλο κρασί. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω στο κρεμμύδι (με το στήθος προς τα κάτω) και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου μία ώρα. Ξεφουρνίζουμε και γυρίζουμε προσεκτικά τη γαλοπούλα. Την αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα της μαρινάτας και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα οποία έχουμε αλατοπιπερώσει πολύ καλά. Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μία ώρα και 15 λεπτά. (Αν δούμε ότι η γαλοπούλα παίρνει γρήγορα χρώμα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο). Αφού τη βγάλουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά τουλάχιστον. Τη σερβίρουμε μαζί με τα μανιτάρια και το ζουμί του ταψιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου