Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Πίτσα με σπιτική σάλτσα και τυριά

Υλικά Συνταγής


  • ζύμη για πίτσα: 1/2 κιλό, έτοιμη ή σπιτική
  • ντομάτα στον τρίφτη: 500 γρ.
  • ντομάτα πολτός: 2 κουταλιές της σούπας
  • κρεμμύδια: 2 ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • κόκκινη πιπεριά: 1 ψιλοκομμένη
  • μαϊντανός και βασιλικός: 3 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
  • κάππαρη: 1 κουταλιά της σούπας, στραγγισμένη
  • τυριά ανάμεικτα τριμμένα (κεφαλογραβιέρα και κασέρι): 500 γρ.
  • ντοματάκια Κρήτης ή Σαντορίνης: 10 μικρά, κομμένα σε ροδέλες
  • αλάτι: όσο θέλετε
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
  • ζάχαρη: λίγη
  • ελιές πράσινες: 5-6 για το γαρνίρισμα
  • φυλλαράκια βασιλικού: για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση Συνταγής

Ετοιμάζετε τη ζύμη και την ανοίγετε σε 2 φύλλα διαμέτρου 26 εκ. και πάχους 0,5 εκ. Απλώνετε τη ζύμη σε 2 λαδωμένα ταψιά και διπλώνετε προς τα μέσα λίγο τις άκρες για να αποκτήσει πάχος.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας ως εξής: Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και την πιπεριά. Προσθέτετε την τριφτή τοματα, τον πολτό ντομάτας και λίγο ζεστό νερό και κατόπιν αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Σιγοβράζετε για 40’ - 45’ μέχρις ότου η σάλτσα μείνει με το λάδι της.

Αποσύρετε η σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτετε το βασιλικό, το μαϊντανό και την κάππαρη. Μοιράζετε τη σάλτσα στις 2 πίτσες και κατόπιν σκορπίζετε τα τυριά και τα φρέσκα ντοματάκια. Ψήνετε για 25’ - 30’. Γαρνίρετε με φυλλαράκια βασιλικού και πράσινες ελιές και σερβίρετε την πίτσα ζεστή.
  • Προετοιμασία: 25 λεπτά
  • Ψήσιμο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Συμβουλή

Πώς θα φτιάξετε ½ κιλό σπιτική ζύμη: Σε μικρό μπολ διαλύετε 10 γρ. νωπή μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για 30’, σε δροσερό μέρος. Κοσκινίζετε 400 γρ. αλεύρι με λίγο αλάτι και φτιάχνετε ένα λοφάκι. Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το μείγμα με τη μαγιά. Προσθέτετε 2-3 κουταλιές λάδι, λίγο νερό και ζυμώνετε, παίρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι και προσθέτοντας όποτε χρειάζεται νερό μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στα δάχτυλά σας. Φτιάχνετε μια μπάλα με τη ζύμη και τη βάζετε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Τη χαράζετε σταυρωτά, σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε σε δροσερό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο.

Mix & Match

Αν και η καρδιά μου ψιθυρίζει για μια καλή, μελαχρινή ή και κόκκινη, αλλά ελαφριά ελληνική μπιρίτσα, θα κάνω και μια πρόταση σε κρασί για χάρη των αμετανόητων οινόφιλων. Θα έλεγα λοιπόν να αναζητήσετε ένα ερυθρό μέτριας παλαίωσης, συνοινοποίησης Cabernet με Αγιωργήτικο.

Πηγή: icookgreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου