Κυριακή 7 Ιουλίου 2019

Κόλυβα

Υλικά Συνταγής



  • 500 γραμ. στάρι
  • 2 1/2 ποτήρια μεγάλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις , καβουρντισμένο
  • Άσπρα αμύγδαλα καβουρντισμένα
  • καρυδόψιχα χονδροκομμένη
  • σταφίδες ξανθές
  • σταφίδες μαύρες
  • 1 ποτήρι ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον έχουμε πλύνει και τον έχουμε στεγνώσει καλά.
  • σπόρια από 1 ρόδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καβουρντισμένο γλυκάνισο 
  • 1/2 ποτήρι καβουρντισμένο σουσάμι
  • Περίπου 300 γραμ. ζάχαρη άχνη.
  • Ασημένια κουφετάκια 

Εκτέλεση Συνταγής


Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε καλά το στάρι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να το σκεπάσει αρκετά και το μουλιάζουμε για 2-3 'ωρες. Μετά έτσι όπως είναι το βράζουμε για 1-2 'ωρες  ή ώσπου να ανοίξει και να φουσκώσει το στάρι. ΠΡΟΣΟΧΗ όχι να λιώσει και να διαλυθεί. Κλείνουμε την εστία και το αφήνουμε στο μάτι για 1 ώρα.
Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το απλώνουμε καλά σε μια πετσέτα ή τραπεζομάνδηλο να στεγνώσει για 3- 4 ώρες ανακατεύοντάς το ανά διαστήματα. Το στέγνωμα του σταριού εξαρτάται και από τον καιρό. Το καλοκαίρι στεγνώνει πιο γρήγορα.
Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε όλα τα παραπάνω υλικά, εκτός της ζάχαρης. Ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε ένας μέρος από τα κόλυβα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ, το πατάμε καλά με τα χέρια και απλώνουμε από πάνω την ζάχαρη άχνη , να καλύψει την επιφάνεια, όχι όλη, όση χρειαστεί για να καλυφθεί.
Με μια μεμβράνη ισιώνω την άχνη και με τα ασημένια κουφέτα κάνουμε ένα σταυρό και με τα υπόλοιπα στολίζουμε .

Tips:   Μπορούμε να βάλουμε ό,τι ξηρούς καρπούς έχουμε , ή θέλουμε.


ΠΩΣ ΚΑΒΟΥΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

Σ ένα τηγάνι  απλώνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει καβουρντισμένο, όχι καμένο .  Στην αρχή σβωλιάζει, όμως το ανακατεύουμε συνεχώς και πατάμε τους σβώλους πάλι συνεχώς, μέχρι που γίνεται σαν ... πούδρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου