Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Κρητικά Καλτσούνια με ανθότυρο και δυόσμο

Υλικά Συνταγής


Για την ζύμη

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αβγά ( 2 για την ζύμη και 1 για την επάλειψη)
  • 2 κουταλιές της σούπας ρακί (εγώ δεν είχα και έβαλα 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι)
  • 1 μικρό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Σουσάμι για πασπάλισμα στο τέλος.

Γέμιση

  • 1/2 κιλό ανθότυρο 
  • 1 αβγό
  • 1 με 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι - Πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής


Ξεκινάμε την ζύμη βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υγρά συστατικά της δηλαδή τα αβγά,
το λάδι, το γιαούρτι, την τσικουδιά και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε λίγο αλατάκι και κουταλιά - κουταλιά αρχίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας κυκλικά με ένα κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από το κουτάλι, συνεχίζουμε με τα χέρια προσθέτοντας και πάλι αλεύρι και διπλώνοντας την ζύμη συνεχώς μέχρι τελικά να έχουμε μια μαλακιά και λεία ζύμη.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη ώσπου να ετοιμάσουμε την γέμιση μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω.
Λιώνουμε σε ένα βαθύ πιάτο ή μπολ το ανθότυρο με πιρούνι, προσθέτουμε τα αβγά, τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε δοκιμάζοντας την γέμιση.
Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια και τοποθετούμε την ζύμη.

Την αλευρώνουμε και από πάνω και την πατάμε με τα χέρια να πλατύνει.  Την σηκώνουμε, ξαναλευρώνουμε από κάτω και από πάνω και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα μεγάλο,  σχετικά λεπτό φύλλο.

Με ένα φορμάκι ή ένα ποτήρι (εγώ χρησιμοποίησα ένα μικρό ταπεράκι) αρχίζουμε να κόβουμε τα κομμάτια της ζύμης. Δεν έχει σημασία αν είναι στρογγυλά ή τετράγωνα.

Στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση και αρχίζουμε και διπλώνουμε τα καλτσούνια.    Αφού τα διπλώσουμε τα πιέζουμε τσιμπώντας την ζύμη από πάνω με τα χέρια για να κλείσουμε καλά την γέμιση.

Τοποθετούμε τα καλτσουνάκια σε λαδωμένο ταψάκι, αλείφουμε με ένα χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά.

Πηγή: captaincook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου