Υλικά Συνταγής
- 1 μικρή χήνα 3 ½-4 κιλά
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα δαμάσκηνα
- βούτυρο
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού μπράντι
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- 3 μήλα γκόλντεν ή 7-8 φιρίκια κομμένα στη μέση
- λίγο φασκόμηλο για τη γέμιση και λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το σκόρδο με τα ψίχουλα του ψωμιού. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτετε το φασκόμηλο και το ζαμπόν. Καθαρίζετε καλά τη χήνα και πασπαλίζετε την κοιλιά της με αλάτι και πιπέρι. Τη γεμίζετε με το μείγμα ζαμπόν-ψωμιού και τη δένετε.
Βάζετε τη γεμιστή χήνα σε ταψί, πάνω σε σχάρα. Την αλείφετε με βούτυρο και τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Ρίχνετε στο ταψί 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και αφήνετε τη χήνα να ψηθεί σε μέτριο φούρνο 3 ½-4 ώρες (να μαλακώσει και να ροδίσει). Συμπληρώνετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Στη μέση του μαγειρέματος προσθέτετε τα μήλα και τα δαμάσκηνα κομμένα σε χοντρές φέτες. Προς το τέλος βγάζετε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει η χήνα. Ζεσταίνετε το μπράντι σε μικρό μπρίκι, την περιχύνετε και βάζετε φωτιά (φλαμπέ).
Αφαιρείτε το λίπος από το ταψί και δένετε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ, αφού το διαλύσετε σε ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό ή ζωμό κότας. Περνάτε τη σάλτσα από λεπτή σίτα και τη σερβίρετε χωριστά. Γαρνίρετε με λίγο φασκόμηλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου