Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Κέικ καρύδας

Υλικά Συνταγής


Για το κέικ

  • ανάλατο βούτυρο για το γρασάρισμα
  • 240 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. αποξηραμένα φρούτα
  • 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά κρόκοι – ασπράδια χωριστά
  • 200 γρ. μαγιονέζα
  • 150 γρ. γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. βουτυρόγαλα ή γιαούρτι με λίγο νερό ή ξινόγαλα
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα καρύδας
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη μαρέγκα

  • 6 αυγά ασπράδια
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. ζαχαρωμένη καρύδα κομματιασμένη
  • 100 ml νερό


Εκτέλεση Συνταγής


Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Παίρνουμε 3 αποσπώμενες φόρμες κέικ των 22 εκ. και καλύπτουμε με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε καλα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα αποξηραμένα φρούτα, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών στο μπολ του μίξερ με το φτερό. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το γάλα καρύδας, το βουτυρόγαλα, το εκχύλισμα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Καθώς το μίξερ χτυπάει, ρίχνουμε σιγά σιγά τα στέρεα υλικά μέχρι το μείγμα να σφίξει.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ, τον σκουπίζουμε καλά και βάζουμε τα ασπράδια αυγών.
Αντικαθιστούμε το φτερό με ένα σύρμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν καλά και τα αναμειγνύουμε με απαλές κινήσεις στο μείγμα του κέικ.
Χωρίζουμε το μείγμα στις προετοιμασμένες φόρμες και απλώνουμε με μια μαρίζ.
Χτυπάμε τις φόρμες ελαφρά στον πάγκο να αποβάλλουν τις μεγάλες φούσκες.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα να εισέρχεται στη μέση και να εξέρχεται καθαρή.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 20 λεπτά στις φόρμες.
Αναποδογυρίζουμε στις σχάρες και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη μαρέγκα
Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν, για 5-7 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τη ζάχαρη με 100 ml νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ένα θερμόμετρο.
Βράζουμε, χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 120 βαθμούς, για 4-5 λεπτά.
Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, σιγά σιγά περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι στα ασπράδια αυγών μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Αυξάνουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να γίνει παχύρευστη και λεία, για 3 λεπτά ακόμη.

Διακόσμηση
Βάζουμε μία στρώση κέικ σε μία πιατέλα και απλώνουμε 3 κούπες από τη μαρέγκα πάνω στο κέικ.
Πασπαλίζουμε με ¼ της κούπας καρύδα.
Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη στρώση και τοποθετούμε την υπόλοιπη στρώση από πάνω.
Καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλάγια με την υπόλοιπη μαρέγκα και το εξωτερικό του κέικ με την υπόλοιπη καρύδα, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά για να σφίξει η μαρέγκα.
Το σερβίρουμε κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου