Υλικά Συνταγής
- 1 γαλοπούλα γύρω στα 3½ - 4 κιλά
- 1 σπιτικο ζωμό ψυγείου μπουκέτο μυρωδικών
- 1 σπιτικό ζωμό ψυγείου κότας
- 100 γρ. βούτυρο
- 8 φέτες μπέικον
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 15 baby πατάτες φρέσκες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 φέτα μπέικον
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε καρέ
Εκτέλεση Συνταγής
Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη πρέπει να αποψυχθεί στην συντήρηση του
ψυγείο για περίπου δύο 24ωρα. Πριν την ετοιμάσουμε για το φούρνο πρέπει να
την στεγνώσουμε πολύ καλα με απορροφητικό χαρτί και να την αφήσουμε σε
θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30'.
Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τον σπιτικό ζωμό μπουκέτο μυρωδικών και κότας να λιώσουν ελαφρά. Τους βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και μπόλικο πιπέρι. Παίρνουμε μια ποσότητα και αλείφουμε την κοιλιά του πουλερικού. Πλένουμε και κόβουμε τα πατατάκια στη μέση.
Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπέικον (1 φέτα) ψιλοκομμένο και το τυρί. Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά την κοιλιά της γαλοπούλας.
Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο ή 4 αν είναι μικρο το ρολό, σταυρωτά μέσα σε ταψί. Ακουμπάμε την γαλοπούλα στο αλουμινόχαρτο με το στήθος προς τα εμάς να το βλέπουμε. Αλείφουμε πολύ καλά όλο το πουλερικό με το μίγμα βουτύρου και φροντίζουμε να βάλουμε όλη την ποσότητα. Μην ξεχνάτε η γαλοπούλα χρειάζεται αρκετό λίπος για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερή. Τελος σκεπάζουμε το στήθος του πουλερικού με τις φέτες μπέικον ώσπου να καλυφθεί τελείως. Αυτό θα προστατέψει την πέτσα από το ψήσιμο και θα λιπαίνει το πουλερικό για μείνει ζουμερό και να παραμείνει τρυφερό μετά το ψήσιμο.
Κλείνουμε την γαλοπούλα σε πακέτο φροντίζοντας να μην έχει κενό πουθενά. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τύλιγμα ώστε να κλείσουμε καλά. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό ανάμεσα στο πουλερικό και στο αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή αν έρχεστε σε επαφή θα κρατήσει υγρασία.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC για 30'. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 3 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο με προσοχή και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC ξαναβάζουμε το πουλερικό μέσα και αλείφουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού για τα επόμενα 35', μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα. Αφήνουμε την ψητή γαλοπούλα να σταθεί για 30' σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζουμε το ψητό, οποιοδήποτε ψητό όχι μόνο πουλερικό, και με την ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι το ψητό θα μείνει ζουμερό και μαλακό. Αν την κόψετε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.
Μέτα την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε και σερβίρουμε.
Έξτρα συμβουλή
Αν έχετε θερμόμετρο μπήγετε την βελόνα ανάμεσα στο μπούτι και το πουλερικό άλλα να μην ακουμπήσει σε κόκαλο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 82ºC, τοτε είστε σίγουροι ότι το πουλερικό είναι ψημένο σωστά.
Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί τον σπιτικό ζωμό μπουκέτο μυρωδικών και κότας να λιώσουν ελαφρά. Τους βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και μπόλικο πιπέρι. Παίρνουμε μια ποσότητα και αλείφουμε την κοιλιά του πουλερικού. Πλένουμε και κόβουμε τα πατατάκια στη μέση.
Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μπέικον (1 φέτα) ψιλοκομμένο και το τυρί. Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε καλά την κοιλιά της γαλοπούλας.
Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο ή 4 αν είναι μικρο το ρολό, σταυρωτά μέσα σε ταψί. Ακουμπάμε την γαλοπούλα στο αλουμινόχαρτο με το στήθος προς τα εμάς να το βλέπουμε. Αλείφουμε πολύ καλά όλο το πουλερικό με το μίγμα βουτύρου και φροντίζουμε να βάλουμε όλη την ποσότητα. Μην ξεχνάτε η γαλοπούλα χρειάζεται αρκετό λίπος για να ψηθεί σωστά και να παραμείνει ζουμερή. Τελος σκεπάζουμε το στήθος του πουλερικού με τις φέτες μπέικον ώσπου να καλυφθεί τελείως. Αυτό θα προστατέψει την πέτσα από το ψήσιμο και θα λιπαίνει το πουλερικό για μείνει ζουμερό και να παραμείνει τρυφερό μετά το ψήσιμο.
Κλείνουμε την γαλοπούλα σε πακέτο φροντίζοντας να μην έχει κενό πουθενά. Αν χρειαστεί επαναλαμβάνουμε τύλιγμα ώστε να κλείσουμε καλά. Φροντίζουμε να αφήσουμε κενό ανάμεσα στο πουλερικό και στο αλουμινόχαρτο ώστε να γίνει η πέτσα τραγανή αν έρχεστε σε επαφή θα κρατήσει υγρασία.
Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ºC για 30'. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 3 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο με προσοχή και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200ºC ξαναβάζουμε το πουλερικό μέσα και αλείφουμε συχνά με τα υγρά του ταψιού για τα επόμενα 35', μέχρι να ροδίσει καλά και να γυαλίσει η πέτσα. Αφήνουμε την ψητή γαλοπούλα να σταθεί για 30' σε θερμοκρασία δωματίου. Με τον τρόπο αυτό ξεκουράζουμε το ψητό, οποιοδήποτε ψητό όχι μόνο πουλερικό, και με την ξεκούραση θα ανακτήσει τα υγρά του σιγά σιγά όταν θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι το ψητό θα μείνει ζουμερό και μαλακό. Αν την κόψετε αμέσως μόλις βγει από την καυτή θερμοκρασία του φούρνου, θα χάσετε όλα αυτά τα υγρά και το ψαχνό θα σφίξει με αποτέλεσμα να είναι στεγνό και ινώδες.
Μέτα την ξεκούραση του ψητού, τεμαχίζουμε και σερβίρουμε.
Έξτρα συμβουλή
Αν έχετε θερμόμετρο μπήγετε την βελόνα ανάμεσα στο μπούτι και το πουλερικό άλλα να μην ακουμπήσει σε κόκαλο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 82ºC, τοτε είστε σίγουροι ότι το πουλερικό είναι ψημένο σωστά.
Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου