Υλικά Συνταγής
για μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού
- 5 πιπεριές σε διαφορετικά χρώματα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη, σε λεπτά φετάκια
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κοφτή κ.σ. ρίγανη
- βούτυρο γάλακτος Lurpak λιωμένο για το φύλλο και τη φόρμα
Για τη μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο ζεστό γάλα φρέσκο
- 2 αβγά
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλ. τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι
- 150 γρ. φέτα σπασμένη σε κομματάκια
- 1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα τηγάνι ή στο γουόκ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε τα ντοματίνια και τη ρίγανη, φέρνουμε δυό βόλτες, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
Σε ένα κατσαρολάκι, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, το ανακατεύουμε καλά με το αλεύρι, να γίνει ένα λείο μείγμα.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δέσει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στο τέλος ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Eνώνουμε τα δυό μείγματα ανακατεύοντας καλά και αφήνουμε τη γέμιση να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα.
Ανοίγουμε μπροστά μας το πακέτο με το φύλλο και βουτυρώνουμε καλά κάθε φύλλο. Ένα-ένα, στρώνουμε τα φύλλα από το μισό πακέτο, αφήνοντας γείσο και προσέχοντας να καλύψουμε καλά και τα τειχώματα της τρύπας.
Βάζουμε τη γέμιση και ισιώνουμε με κουτάλι να στρωθεί ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με ένα-ένα βουτυρωμένα τα υπόλοιπα φύλλα και καλύπτουμε καλά την επιφάνεια, να μην υπάρχουν κενά.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια, την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο, περίπου μισή ώρα.
Tip
Θα μπορούσες να το μαγειρέψεις και σε ταψί, σαν μια κλασική πίτα. Η φόρμα του κέικ, όμως, δίνει ένα πιο γιορτινό αποτέλεσμα, πολύ σημαντικό, αφού "πρώτα τρώει το μάτι"! Ιδανικό για καλέσματα, χορταστικό, κόβεται σε κομψά κομμάτια, απόλυτα τραγανό απ'έξω, βουτυράτο, βελούδινο και αρωματικό στην καρδιά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου