Υλικά Συνταγής
Για τις «φλογέρες»
- 750 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκοπανισμένη
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1½ κουτ. γλυκού κανέλα+1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
- 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο (χωρίς να κάψει)
- 1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (θα περισσέψουν μερικά)
Για το σιρόπι
- 750 ml νερό
- 600 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Μερίδες 12 φλογέρες, Προετοιμασία 40', Ψήσιμο περίπου 30'
Εκτέλεση Συνταγής
Φλογέρες: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Σε μια καθαρή, στεγνή και επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας, το βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε από πάνω άλλα 2 φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης καλά με βούτυρο. Αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα σε όλη την επιφάνεια και το ραντίζουμε και αυτό με λίγο λιωμένο βούτυρο. Πάνω στο κανταΐφι απλώνουμε το 1/3 από το μείγμα της καρυδόψιχας. Τυλίγουμε προσεκτικά σε σφιχτό ρολό, κατά μήκος της μακριάς πλευράς των φύλλων. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές (χρησιμοποιώντας κάθε φορά από 3 φύλλα, το 1/3 του κανταϊφιού και το 1/3 της καρυδόψιχας) ώστε να φτιάξουμε συνολικά 3 μεγάλα ρολά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Με όσο λιωμένο βούτυρο έχει περισσέψει βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί. Κόβουμε τα ρολά σε 4 κομμάτια το καθένα. Αυτά τα κομμάτια σφιχτών ρολών είναι οι «φλογέρες». Τις βάζουμε προσεκτικά σε σειρά μέσα στο βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρουμε, περιχύνουμε με το σιρόπι* τις φλογέρες και τις αφήνουμε να κρυώσουν προτού τις σερβίρουμε. Αν θέλουμε τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Το μυστικό του σιροπιάσματος
Στα γλυκά με φύλλο που σιροπιάζονται μετά το ψήσιμο (μπακλαβάδες, κανταΐφια, φλογέρες κ.λπ.) το σιρόπιασμα γίνεται με 2 τρόπους: Αν θέλουμε το φύλλο να ποτίσει από το σιρόπι και να γίνει αφράτο και ζουμερό, τότε ένα από τα δύο υλικά πρέπει να είναι καυτό και το άλλο κρύο (είτε καυτό σιρόπι σε κρύο γλύκισμα είτε κρύο σιρόπι σε καυτό γλύκισμα). Με τη διαφορά θερμοκρασίας το φύλλο απορροφά περισσότερο σιρόπι. Αν θέλουμε το φύλλο πιο τραγανό, τότε και τα δύο υλικά (γλυκό και σιρόπι) πρέπει να είναι καυτά, γιατί έτσι τα φύλλα δεν απορροφούν πολύ σιρόπι και παραμένουν κρουστά. Επιλέγουμε έναν από τους 2 τρόπους για τις φλογέρες, αν και είναι προτιμότερο να είναι πιο ζουμερές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου