Υλικά Συνταγής
- Για τα γιουβαρλάκια
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 αβγό
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοτριμμένο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
- 2 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για τη σούπα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 καρότο σε μικρά καρέ
- 1 μικρή σελινόριζα σε μικρά καρέ
- 1 πατάτα σε μικρά καρέ
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1-1/2 λίτρο νερό ζεστό
- 2 αβγά
- 2 μέτρια λεμόνια
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Για τα γιουβαρλάκια
Βάζουμε το ρύζι σε μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο νερό. Αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Έπειτα το ξεπλένουμε καλά και το στραγγίζουμε.
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά το αβγό, το ρύζι, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις αραδιάζουμε σε δίσκο. Φροντίζουμε να είναι όλα στο ίδιο μέγεθος για ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ισομεγέθη μικρά καρέ.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3'. Προσθέτουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα όλα τα γιουβαρλάκια, αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 25' -30'. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο στο τέλος του βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1 και περιμένουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
Αν πρόκειται να ξαναζεστάνετε το φαγητό (πάντα σε πολύ χαμηλή φωτιά) είναι απαραίτητο το κορν φλάουρ για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Αλλιώς κάνετε απλό αβγολέμονο.
Για το αβγολέμονο
Σε μπολ διαλύουμε το χυμό λεμόνι με το κορν φλάουρ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα, ίσα που να σχηματίζονται απαλές κορυφές .
Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αραιώνουμε το μίγμα λεμόνι- κορν φλάουρ με ζεστό ζωμό (1-1/2 φλ.) του φαγητού. Όλο μαζί το ρίχνουμε στα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο ανακινώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια για να αναμειχθεί σωστά. Τέλος προσθέτουμε λίγο, πολύ ψιλοκομμένο άνηθο.
Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια με την πηχτή σούπα λαχανικών αμέσως.
Διαφορετικό δέσιμο στην σάλτσα
Εξαρτάται πάντα από την πυκνότητα που θέλετε και το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Ένας άλλος τρόπος να δέσετε τη σάλτσα είναι να φτιάξετε ελαφρύ ρου, αλεύρι με λίγο λάδι, αραιό στην αρχή και να ακολουθήσετε κανονικά τις οδηγίες που σας δίνω παραπάνω.
Επίσης μπορείτε να πανάρετε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι και να ακολουθήσετε τη διαδικασία όπως παραπάνω.
Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λιεζόν από κρόκο αβγού και λίγη κρέμα ή γιαούρτι ή εβαπορέ γάλα.
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με μικρασιατικές επιρροές στην κουζίνα φτιάχνουν τα γιουβαρλάκια σε σάλτσα ντομάτας χωρίς αυγολέμονο. Άλλη γεύση, νόστιμο πολύ, άλλα άλλο ωραίο φαγητό.
Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου