Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Πανσέτα ρολό γλασαρισμένη

Υλικά Συνταγής


  • 1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2-1/2 με 3 κιλά
  • 2-3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
  •  λίγα φρέσκα βότανα
  •  λίγο ελαιόλαδο
  •  κρέμα βαλσαμικό ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος για το γλασάρισμα
  •  σπάγκο ψησίματος
  • Για τη γέμιση
  •  λίγο ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
  •  αλάτι
  •  πιπέρι
  • 1 μήλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 12 δαμάσκηνα αποξηραμένα
  •  φρέσκα βότανα

Εκτέλεση Συνταγής


Ανοίγουμε την πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για μεγαλώσει η επιφάνεια. Χαράζουμε την πλευρά του λίπους σε ρόμβους
Λαδώνουμε την πανσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε μέσα και έξω καλά.
Βάζουμε σε μπολ τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα και το πορτοκάλι σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. περιχύνουμε με βαλσαμικό ξίδι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τα υλικά πάνω στην πανσέτα. Τυλίγουμε ρολό. Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4 εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC.
Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο στον πάγκο. Πάνω βάζουμε λαδόκολλα. Ακουμπάμε το ρολό. Σκορπάμε τα σκόρδα με τη φλούδα τους. Τυλίγουμε τα χαρτιά να σφραγίσουμε καλά την πανσέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα η αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε στο φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC. Ψηνουμε για 3:30 ώρες.
Ανοίγουμε τα χαρτιά από το ρολό. Αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30' επιπλέον ,ενδιάμεσα αλείφουμε ακόμα μια φορά με κρέμα βαλσαμικό να γλασάρει η πανσέτα.

Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20', ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας.
Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.

Σημείωση

Όταν θα ανοίξετε το ρολό ακουμπήστε πριν όλο το πακέτο πάνω σε σχάρα, μέσα σε ταψί και κάντε τρυπούλες από κάτω να φύγουν όλα τα λίπη και τα υγρά, ώστε  να καραμελώσει σωστά η πάνσέτα και να τραγανίσει η πέτσα. Μέσα στο ταψί ρίξτε λίγο νερό ώστε να μην καούν τα λίπη και τρίβετε μετά.
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου