Υλικά Συνταγής
Για την κρέμα- 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε τρία μέρη (50+50+100)γρ
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 500 γρ. γάλα πλήρες
- 4 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 3 βανίλιες
- 220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
- 800 γρ. ζάχαρη
- 450 γρ. νερό
- 2 κ.σ. μέλι
- ξύσμα λεμονιού ή 1 στικ κανέλας προαιρετικά
Εκτέλεση Συνταγής
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και μόλις έρθουν σε βρασμό αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
- Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα 50 γρ ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα. Αφαιρούμε από το μίξερ και κρατάμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ. Στον ίδιο κάδο του μίξερ και χωρίς να τον πλύνουμε χτυπάμε τους κρόκους με τα άλλα 50 γρ ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Θυσιάζουμε το 1/4 της μαρέγκας μας και το ανακατεύουμε στο μίξερ με το μείγμα των κρόκων για να αφρατέψει.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Με μια σπάτουλα προσθέτουμε σιγά σιγά την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύοντας πολύ ελαφρά και με κυκλικές κινήσεις κάνουμε ομοιογενές το μείγμα μας. Αφήνουμε στο πλάι..
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα και την υπόλοιπη ζάχαρη (100γρ.). Βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια ένταση και όταν ξεκινάει να βράζει ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες και το σιμιγδάλι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά γιατί εύκολα πιάνει κάτω το σιμιγδάλι και μπορεί εύκολα να καεί.
- Όταν πια έχει πήξει καλά το μείγμα αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 30 γρ βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς. Αυτό κάνει την κρέμα πιο βελούδινη. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα για να κρυώσει ελαφρά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαρέγκας. Ανακατεύουμε ελαφρά αλλά με δυνατές και σίγουρες κινήσεις για να ενσωματωθούν καλά τα δύο μείγματα. Το μείγμα με το σιμιγδάλι σαν πιο σφιχτό πρέπει να ανακατευτεί καλά για να έχει η τελική κρέμα μας την ίδια υφή παντού.
- Ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα σε ένα ταψί 35 Χ 25 εκ. αφού το βουτυρώσουμε καλά πρώτα. Πριν ξεκινήσουμε να στρώνουμε τα φύλλα μας , προσέχουμε πριν βάλουμε το επόμενο φύλλο να το βουτυρώνουμε καλά στάζοντας το βούτυρο από το πινέλο αντί να το απλώνουμε με αυτό. Έτσι τα φύλλα μας έχουν αέρα μέσα τους πράγμα που κάνει το γλυκό μας ακόμα πιο τραγανό.Το πρώτο το βάζουμε από τη μέση και πάνω του ταψιού. Το δεύτερο το βάζουμε από τη μέση και κάτω του ταψιού. Το τρίτο το βάζουμε από τη μέση και τη δεξιά πλευρά του ταψιού και το τέταρτο το βάζουμε από τη μέση και την αριστερή πλευρά του ταψιού. Αυτό το κάνουμε για να εξέχουν το ίδιο γύρω γύρω από το ταψί όταν έχουμε βάλει και τα 4. Προσέχουμε να ακουμπάνε τις γωνίες του ταψιού. Ύστερα βάζουμε ένα ακόμα φύλλο στο κέντρο του ταψιού.
- Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, και πάνω της άλλα 4-5 φύλλα. Καλό θα είναι να κόψουμε γύρω γύρω αρκετό από το φύλλο που περισσεύει ώστε να μην έχει πολύ φύλλο γύρω γύρω το γλυκό μας εκτός αν σας αρέσει αυτό όπως εμένα οπότε τα αφήνετε και τα υπόλοιπα με τη βοήθεια του πινέλου τα γυρνάτε προς τον πάτο του ταψιού.
- Ρίχνουμε μπόλικο βούτυρο στην επιφάνεια του γλυκού μας και ραντίζουμε και με νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μιάμιση ώρα μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό. Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγεί από το φούρνο με κρύο σιρόπι.
Συμβουλή
Το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό!
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου