Υλικά Συνταγής
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κιχί της alfa
- 1 κοτόπουλο γύρω στο 1-1/2 κιλό
- 5-6 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 4 πράσα
- 4 φρέσκα κρεμμύδια
- 4 καρότα
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
- 250 γρ. κασέρι
- 2 αβγά
- 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση Συνταγής
Καθαρίζουμε και χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια. Τα βράζουμε μαζί με το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσει το πουλερικό. Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια και αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει.
Κρατάμε τον ζωμό.
Ξεκοκαλίζουμε και ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο.
Σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά χωρίς να πάρουν χρώμα μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ψαχνό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο ζωμό (1φλ.) και αφήνουμε να πήξει η κρέμα που σχηματίζεται. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το τυρί.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτα 40 εκ.. Στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση. Γυρίζουμε τις ακτές των φύλλων πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα λαδώνουμε ενδιάμεσα. Τα στρώνουμε λίγο τσαλακωμένα. Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 1 ώρα, μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10' να τραβήξει τα υγρά της.
Για πιο αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα, την ώρα που στρώνουμε τα πάνω φύλλα, λαδώνουμε καλά τα χέρια και ξεχειλώνουμε τα φύλλα τραβώντας απαλά. Έτσι μεγαλώνει η επιφάνεια του φύλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν σχιστεί το φύλλο. Έτσι θα κάνει περισσότερες τσακίσεις και το αποτέλεσμα θα είναι τραγανή και καλοψημένη πίτα.
Κρατάμε τον ζωμό.
Ξεκοκαλίζουμε και ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο.
Σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε τα λαχανικά χωρίς να πάρουν χρώμα μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το ψαχνό κοτόπουλου. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο ζωμό (1φλ.) και αφήνουμε να πήξει η κρέμα που σχηματίζεται. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και το τυρί.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ρηχό ταψί για πίτα 40 εκ.. Στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση. Γυρίζουμε τις ακτές των φύλλων πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα λαδώνουμε ενδιάμεσα. Τα στρώνουμε λίγο τσαλακωμένα. Χαράζουμε την πίτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 1 ώρα, μέχρι η πίτα να ροδίσει και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10' να τραβήξει τα υγρά της.
Για πιο αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα, την ώρα που στρώνουμε τα πάνω φύλλα, λαδώνουμε καλά τα χέρια και ξεχειλώνουμε τα φύλλα τραβώντας απαλά. Έτσι μεγαλώνει η επιφάνεια του φύλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα αν σχιστεί το φύλλο. Έτσι θα κάνει περισσότερες τσακίσεις και το αποτέλεσμα θα είναι τραγανή και καλοψημένη πίτα.
Πηγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου